Få lavere lånekostnader med refinansiering

Om man har dyre låneutgifter hver måned, har man mindre å rutte med. For noen handler refinansiering om å ta bevisste valg for å spare penger på unødvendige utgifter. På Nordax.no kan man selv legge inn ønsket beløp og se hva man kan spare på å refinansiere. Bedre er det jo, at man kan gjøre det rett fra sofakroken.

Alle som har et eller flere lån og kreditter, bør tenke på refinansiering en gang i blant. Det kan nemlig være slik at den man opprinnelig fikk lånet hos, ikke nødvendigvis har de beste fordelene ut hele lånetiden. For noen har kanskje også den økonomiske situasjonen endret seg siden lånet ble tatt opp.

Samle lån og kreditter

Når man har flere lån eller kreditter, må man betale både renter og avdrag på hvert av disse. Ofte kan renter på et lån være så høy, at man nesten ikke betaler noe ned på selve lånet. Å ha flere lån kan derfor bety at utgiftene baller på seg, og gir unødvendig høye kostnader.

Å samle gjelden man har til ett lån, åpner for muligheten til å få endret tidligere fastsatte vilkår. Altså kan man med ny lånetilbyder/bank blant annet få bedre rente eller lengre nedbetalingstid enn den man har i dag. Har man ett lån, betyr det også at man ikke trenger å forholde seg til flere lånetilbydere.

Øk nedbetalingstiden

Når man låner penger, får man en gitt nedbetalingstid. Altså en fastsatt dato for når lånet skal være tilbakebetalt. Ulik nedbetalingstid følger ulike lån. Har man for eksempel ett eller flere forbrukslån, har man ofte en nedbetalingstid på maks 5 år. Når man refinansierer lån og kreditter, kan man øke nedbetalingstiden opptil flere år.

Økt nedbetalingstid, betyr at lånebeløpet fordeles over flere år. Summen man betaler i måneden blir derfor mye lavere, enn ved kort nedbetalingstid. Det påløper likevel renter på alle lån. Derfor kan det lønne seg å ha lang nedbetalingstid slik at kostnaden per måned er lav, og heller betale ekstra ned på lånet når man kan.

Lavere rente

Hvilken rente man har på eksisterende lån og gjeld kan være svært forskjellig. I noen tilfeller får man en rente som er satt med grunnlag i noe. Som for eksempel at man har et lån sammen med noen, eller at man har eiendeler som lånet sikres til. Lån uten sikkerhet, såkalte forbrukslån og kredittkortgjeld, har ofte svært høye renter.

Når man refinansierer gjeld, burde man først og fremst fokusere på rentene. Veldig viktig er det å se på de effektive rentene, (da disse inkluderer alle kostnader). Renteutgifter er utgifter for å ha selve lånet. Man bør derfor være obs på rentene, slik at man ved en refinansiering får bedre renter enn det man har på eksisterende lån.

Lån med sikkerhet

Det kan være gode penger å spare på å refinansiere lån med sikkerhet. Har man bolig – eller billån, kan det være lurt å sjekke hvilke renter man kan få hos andre banker. Får man et bedre tilbud enn i dag, har man spart penger. Det åpner også for å kunne forhandle frem et tilsvarende tilbud hos nåværende bank.

Har man lån med sikkerhet i tillegg til andre dyre lån, kan det være fornuftig å samle lånene. Over tid vil ofte noe av gjelden på et lån med sikkerhet, være nedbetalt. Banken kan være villig til å gi lengre nedbetalingstid og en lavere rente på refinansiering, når dyr usikret gjeld kan sikres i boliglånet.

Fordeler med å samle gjeld:

  • Bedre økonomisk oversikt
  • Lavere lånekostnader

I dag er det heldigvis ikke slik at man må møte opp et sted med lua i hånda for å be om hjelp eller økonomiske innspill. Vi kan ta kontroll over egen økonomi ved hjelp av noen tastetrykk. Lar vi bankene kjempe om oss som kunder, kan vi også unngå å betale mer enn vi må. Lykke til!